Keskiaikaiset häät Tampereella

Keskiaikateemaisissa häissä myös hääkuvaaja pääsi pukeutumaan hieman normaalista poikkeaviin vaatteisiin. Tampereella Villa Sofiassa järjestetyissä keskiaikaisissa häissä tunnelma oli omaa luokkaansa, kun suuri osa vieraista oli pukeutunut teeman mukaisiin vaatteisiin ja sisustuksessa ja ohjelmistossa yhdistyivät nykyajan ja menneisyyden parhaat puolet. Dokumentaarinen hääkuvaus alkoi jo aamulla hääparin valmistautumisen kuvaamisella. Valmistautumisen jälkeen siirryttiiin Hatanpään Arboretumiin ottamaan viralliset hääkuvat. Teemana oli osittain morsiamen ryöstön yritys. Kuvauspaikkana Arboretum on hyvin yleinen hääkuville, mutta uskallan väittää, että hääkuvista ei tullut aivan tavanomaisia.

Varsinaiset juhlat olivat Villa Sofiassa, jonne siirryttiin vastaanottamaan vieraat heti hääkuvien ottamisen jälkeen. Vieraiden saapumisen jälkeen oli avioliittoon siunaaminen, itse vihkiminen oli tapahtunut jo aiemmin. Seuraavaksi oli vuorossa tervetuliaismaljat ja ruoka. Ruoka oli keskiaikateemainen, samoin kuin tarjoilu ja pöytien koristelu aina nimilappuja myöten. Häissä oli koko ajan reilusti aikaa vierailla tutustua toisiinsa ja keskustella rauhassa, mutta myös ohjelmaa oli tarjolla sopivasti. Morsiamen ryöstönä näytettiin hääkuvaajan pikaisesti käsittelemät kuvat aamuisesta ryöstöyrityksestä videotykillä.

Mielenkiintoisin ohjelmanumero oli buhurt, eli historical medieval battle tai medieval combat sport, single ottelut, joilla katsottiin perinteisen, polkaisun sijaan, kumpi tulee määräämään kaapin paikan. Morsian sai valita edustajansa molemmissa otteluissa, koska sulhanen tunsi ottelijat paremmin ja olisi osannut valita ennakkosuosikin luultavasti paremmin. Otteluista ensimmäisen voitti morsiamen ottelija ja toisen sulhasen ottelija, joten molempien mielipiteellä lienee merkitystä, kun kaappeja siirrellään. Vieraat selvästi pitivät otteluista ja osan ilmeistä oli luettavissa hämmästystä siitä kuinka rajuja ottelut olivat.

Otteluiden jälkeen oli vuorossa kahvitarjoilu, teeman mukaisin tarjottavin yhdistettynä sopivasti nykyaikaan. Kahvin ja kakun jälkeen aukesivat baari ja tanssilattia alakerrassa. Alakerran nurkassa toimi myös välillä ”party booth”, jossa vieraat saivat käydä kuvauttamassa itseään. Loppu juhla olikin hyvin vapaamuotoinen ja varsinkin ottelijoilla keskiaikaiset vaatteet vaihtuivat käytännöllisempiin ja nykyaikaisempiin, mutta tanssilattialla nähtiin esityksiä, Volgan tahdittamasta ripaskasta aina härkätaisteluun.